måndag 29 juli 2013

Storlien

Jag har varit på en sommarfjällskola med vandring i Storlien.

22 juli: SJ nattåg från Stockholm till Storlien i liggvagn. Vi kom iväg lite sent eftersom vi väntade in andra tåg som var försenade till Stockholm.

23 juli: Efter att ha sovit helt okej så kom tåget förtidigt till Storlien trots att vi kom sent iväg från Stockholm. Här var det en underbart solig morgon och lugnet började smyga in sig i kroppen.
Taxi till STF Storliens Fjällgård som är ett vandrarhem. Här boade jag in mig i ett riktigt bra rum för att sedan äta en god lunch. Det var en broccoligratäng med sallad och en kopp kaffe efteråt. Man satt riktigt skön ute på altanen i det härliga vädret. Det var bara att njuta.
Sedan blev det en promenad i närområdet och vi kom till Storvallens fjällkapell. Det häftiga med kappellet var att istället för altartavla så var det fönster med en härlig vy ut mot Snasahögarna. Häftigt att använda naturen som altartavla.
Till middag blev det Korv Stroganoff och sallad.
Efter middagen samlades vi alla och presenterade oss för varandra. Det var ett helt gäng ungdomar från Storumans Folkhögskola som går fjälledarlinjen. De ska lära oss en massa teoriska och praktiska saker.
Innan det blev läggdags så besökte jag baren. Eftersom jag var i Jämtland så skulle jag under veckan testa några olika Jämtländska ölsorter. Jämtlands President blev kvällens öl, och den var en ofiltrerad och underjäst öl. Mycket god.

24 juli: Frukost och gjorde i ordning lunchpaket.
Första passet med en av fjällledarna. Temat var hälsa och hur man förebygger skador, samt första hjälpen. Teori och praktiska övningar. Superbra!
Sedan blev det en lättare vandring i närområdet. Hjortronen var på gång, men inte riktigt mogna ännu. Jag provsmakade ändå ett bär. De mogna är godare...
Middag, pasta med varmrökt röding, sallad och en supergod fetaoströra. Mmm.
Vi fick tips på utrustning som är bra och vad man kan tänka på när man skaffar den. Mycket nyttigt pass.
Kvällens öl i baren blev Jämtlands Bärnsten, en mycket god och lättdrucken lager.

25 juli: Frukost och lunchpaket.
Idag var det dags för en vandring i gränslandet mellan Sverige och Norge. Vi gick till Brudslöjan som är ett vattenfall med ett fall på ca 24 m. Här vid fallet så åt vi våran lunch. Det var härligt att sträcka ut sig i solen.
Efter vandringen så passade vi på att äta glass inne i Storlien. För min del blev det en bägare med två kulor limeglass och en kula hallon och lakrits. Oj, så gott det var i värmen.
Middag, kycklinggryta, ris, sallad och den goda fetaoströran.
Efter middagen gjorde vi en riskanalys för nästa dags vandring. Mycket nyttigt att i förväg tänka igenom riskerna. Uppe vid Blåhammaren så hördes åskan, men vi klarade oss från regn. Men myggorna var helt galna. Där jag inte smörjt in mig med myggmedel så fick jag massor av myggbett. Det blev en hel del kliande innan jag somnade.

26 juli: Frukost och lunchpaket. Samma rutiner och jag börjar få flyt på detta. Två dubbelmackor, ägg och frukt.
Idag blev det en vandring från Storulvåns fjällstation mot Blåhammaren. Vi gick ca 3,5 km där vi åt våran lunch. Solade och jag badade mina fötter i en liten sjö. Det var riktigt varmt vatten. Jag trodde det skulle vara kallare, men det var en så grund sjö så den hade blivit väl uppvärmd under de senaste varma dagarna. Härligt i alla fall.
På vägen tillbaka mot Storulvåns fjällstation flög det en fluga in i mitt vänstra öra. Jag kände och hörde hur den surrade långt där inne. Jag hade fått en inneboende... Jag klämde, petade och gnuggade tills den tystnat. Vad händer med en död fluga i mitt öra?
Men när vi kom ner så fick jag en Norrlands Guld lättöl innan vi åkte tillbaka med minibussen. Läskande gott! Kvällens middag var köttfärsbiffar, potatis och sallad.
Dagens öl blev en IPA, Jämtlands India Pale Ale. Denna var också god och väl värd efter dagens vandring.

27 juli: Frukost och lunchpaket som vanligt.
Denna dag blev en mellandag med kultur och historik. Regnet hängde i luften, soligt till början men till eftermiddagen kom regndropparna.
Vi åkte till Handöl. Här finns ett täljstensbrott och en häftig fors. Handölsforsarna. Det finns en liten läskig hängbro över forsen, men den var avstängd. Skönt!



Handöl är känd även för resterna av Armfeldts karolinerarmé som gjorden en dödsmarsch över fjället.
Vi var även inne i Handöls kapell. Värt ett besök tycker jag. Ett måste är att besöka Hanriis Café! Jag tog våfflor med grädde och hjortronsylt och en kopp kaffe. Våfflorna var spröda och mycket goda, och när jag tog påtår på kaffet så åt jag även en bit morotskaka. Tur att jag rör mig en del på dagarna...
Biff, klyftpotatis och sallad var det till middag. Mycket gott kryddat, men biff är inte riktigt min favorit när det är segt.
På kvällspasset så pratade en av fjällledarna om väder. lärorikt!
I baren blev kvällens öl en Hell. Det är en ljus lager. En okej öl, men hör inte till mina favoriter.

28 juli: Frukost rutinerna.
Förmiddagens tema var eld. En viktig faktor att kunna överleva är värme, och i fjällen så är det livsviktigt att kunna göra upp en eld. Här fick vi lära oss om olika material som man kan använda för att tända en eld. Även olika metoder som man kan använda sig av och några olika exempel på hur andra har gjort för att tända en brasa.
Vi fick praktiskt prova på att få eld. Jag provade först med stålull och ett batteri få eld genom att få stålullen att gnistra och värma upp lite toalettpapper. Jag lyckades inte riktigt...
Men med ett tändstål och en kniv få gnistor att antända gick till slut.
Nu när jag har kommit hem så har jag på balkongen försökt tända på med ett batteri. Men jag hade bara Svinto... Så jag skyller på det eftersom det inte gick nu heller. :)
Dagens vandring gick på Blomsterstigen i Storlien. En härlig tur i solskenet. Vi tog oss upp till Vindarnas Tempel uppe på toppen. Ja, här blåste det verkligen.
Lite djurliv fick vi se och höra. En korp, ljungpipare och en fjällämmel. Trevligt.
Vi gick även en bit mot Skurdalsporten, men av tidsbrist så vände vi tillbaka ner till Storlien. Det blev i alla fall en vandring på ca 8 km.
När vi kom ner så blev det glass igen. Jag åt en hallondröm från Triumfglass. Smaskigt!
Till sista middagen blev det en trerätters. Så till maten drack jag en av favoriterna, Jämtlands Bärnsten.
Kall tomatsoppa och vitlöksbröd till förrätt. Huvudrätten var fjällröding och en mycket god potatissallad. Efterrätten gav jag bort. Så istället tog jag en liten whisky till kaffet. Lagavulin 16 years. Det du!
Efter maten fick vi höra om Samer och Samekultur av Håkan Jonsson. Mycket intressant.
Avslutningen i baren med fjällledarnas och deltagarnas sång och musik var trevligt. Så duktiga och trevliga de är!
Ett par glas vitt vin och sedan var det att packa ihop för att nästa dag åka hem igen.

29 juli: Frukost.
Taxi till järnvägsstationen och Norrtåg till Sundsvall för att sedan byta tåg till SJ X3000 snabbtåg till Stockholm. Sen så var det bara att ta tunnelbanan hem och så smått packa upp sakerna.
Det har varit en helt underbar vecka med så härliga och trevliga människor. De kommer att finnas kvar i mitt minne länge. Även personalen på Fjällgården har varit suveräna i sitt arbete.
Tack alla för en trivsam vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar